mandag 15. oktober 2007

Sparer millioner med virtualisering

"Virtualisering" har blitt et moteord i IT-bransjen de siste årene, og flere og flere bedrifter velger virtualiseringsløsninger når de kjøper nye, og kvitter seg med gamle, servere.

Gjennom virtualisering kan bedrifter og organisasjoner kjøre flere operativsystemer (OS) på en enkelt server, med hvert OS uavhengig av de andre. For et år siden anslo Forrester at 35 prosent av europeiske og nordamerikanske selskaper bruker virtualisering. Kravene til å gjøre mer med mindre ressurser, samt å øke utnyttelsen av eksisterende infrastruktur, er økende. Undersøkelser fra analyseselskapet IDC viser at bedrifter på verdensbasis vil bruke nesten 15 milliarder dollar på virtualiseringsløsninger innen 2009.

Virtualisering kan gi store besparelser når mange applikasjoner er installert på fysisk separate maskiner. Samlokalisering av tjenester kan gi besparelser i form av redusert antall fysiske servere og som en følge av dette reduserte krav til størrelse på maskinrom, strømforsyning og kjøling. Derimot fungerer ikke virtualisering like bra hvis applikasjonene bruker en større del av maskin- eller minneressursene der de er installert eller har krav til mye båndbredde mot lagringsmedia eller nettverk.

I løpet av det siste året har Dell hjulpet en rekke bedrifter og organisasjoner med å konsolidere og virtualisere sine serverrom. Flytoget, NIVA, Norconsult og Kommunalbanken er bare noen bedrifter som nå kjører virtualiseringsløsninger fra Dell, i samarbeid med for eksempel EMC, VMware og Tomato.

Et virtualisert datarom er likevel bare starten på en ny epoke for kundene. Dell arrangerte nylig et seminar sammen med VMware under tittelen - ”Ferdig virtualisiert – hva nå?” - der tema var hvilke forretningsmessige fordeler virtualisering kan gi på lang sikt. Deltakerne fikk presentert løsninger som kan gi besparelser i både tid og penger innenfor test og utvikling av programvare, virtualisering av PC’er og virtualisering av bedriftens datanettverk.

Ingen kommentarer: